WALK THE LINE

Arkitektur, der går hele vejen og gør en forskel. Det er filosofien bag arkitektfirmaet Christoffersen & Weiling Architects, som tegner eksklusive villaer med personlighed, klarhed og hjerteblod.

Det er en ung tegnestue, men garvede folk, der står bag det relativt nystartede Christoffersen Weiling Architects – CWA. De herrer Niels Christoffersen og Erik Weiling har taget springet fra de store tegnestuer, tager livtag med traditionerne og har kastet sig ud i noget nyt med hjerteblod og engagement for de eksklusive villaprojekter:

Når man brænder for noget

– ”Walk the line” kunne være dækkende, for det vi gør og gerne vil. Det indebærer noget konsekvens og kompromisløshed. Vi trængte til noget nyt, og når det presser sig på, når man brænder for noget, som vi gør i forhold til at tegne vedkommende og personlige hjem, så må man også tage tyren ved hornene og føre det ud i livet, indleder Niels Christoffersen.

Han kommer fra en mangeårig rolle som seniorpartner i et af landets største arkitektfirmaer, Arkitema Architects, og sammen med Erik Weiling har han nu indtaget de nyindrettede lokaler på Hans Broges Gade i hjertet af Aarhus. Det er herfra, de skræddersyede boliger fremover indleder processen fra skitse til virkelighed, og barren sættes højt på de ambitiøse villaprojekters vegne:

Skarp, personlig og let aflæselig arkitektur

– Vores arkitektur skal være skarp. Let aflæselig. Og gå hele vejen. Det er en skandinavisk designtradition, men det er ikke minimalisme. I én-familiehusenes guldalder i 1950’erne blev der kælet for materialerne, og det var mere stofligt. Så kom der en periode med minimalisme, som vi også selv var en del af. Men japansk arkitektur er f.eks. ikke minimalisme. Den er fyldt med poesi, den er skarp, og alt har en funktion, der er en idé med alt, pointerer Niels Christoffersen og indkredser tankerne bag CWA’s villaprojekter yderligere:

– Vi vil gerne skrue op for en naturlighed og en ægthed i materialerne. Og vi vil gerne søge det personlige. Skandinavisk design er en forståelse for stedets karakteristika, rummenes forskellige kvaliteter, enkle og klassiske materialer og måden, materialerne fanger lyset på. At huset følger dagens gang og lysets ændringer i løbet af døgnet. Jo mere man kan koge det ned, desto bedre. Et køkken behøver ikke være hvidt, og vi vil gerne gøre det personligt, så familien kan mærke sig selv i arkitekturen. Og man skal kunne se, at det er arkitekttegnet, selv om man selvfølgelig også altid tegner i nuet. Klassisk og med øje for holdbarhed til de næste mange årtier og fremtidige generationer.

Ydmyghed og stålsat vilje

– Vi stiller ikke kun høje krav til os selv. Vi stiller også nogle krav til bygherren. Hvis huset skal fungere, så må man finde ind til kernen i projektet, gå ud af en linje og følge den til ende. Vi må både stille op med en god portion ydmyghed, men samtidig også med en stålsat vilje, for at arkitekturen skal gå op i en højere enhed.

– Vi tager bygherren ved hånden, og vi er med hele vejen. Kontakten, vekselvirkningen, følgeskabet og slutresultatet gør det hele værd. Så er det verdens fedeste job at arbejde med mennesker og arkitektur.

Ordene falder tæt hos 51-årige Niels Christoffersen, der ligesom sin faglige partner Erik Weiling åbenlyst nærer stor passion for fuldbragt arkitektur og den nye tegnestues muligheder med personlige villaer. Sidstnævnte har bl.a. en fortid som arkitekt hos Schmidt Hammer & Lassen og et mangeårigt samarbejde med Niels Christoffersen som senior sagsarkitekt hos Arkitema Architects i bagagen. De kender og supplerer med andre ord hinanden godt og peger på, at deres huse hidtil er i familie, men ikke søskende – nærmere fætre og kusiner. Der er både individualitet, sammenhæng og en gennemgående linje hos CWA:

En dannelsesrejse hver gang

– Arkitekturen skal være en afstemt pakke med helhedstænkning og tanke for fremtiden. Det er nemt at give folk ret, men så er ingen rigtig tilfredse med slutresultatet. Både vi og bygherren skal udfordres, så projektet bliver en dannelsesrejse. Vi vil gerne tegne for folk med drømme om ønskehjemmet, og man skal kunne se en arkitektonisk omhyggelighed i projekterne, siger Erik Weiling, mens Niels Christoffersen kompletterer:

– Det personlige afspejler sig også i dét at få lavet et hierarki i huset. At se på rammerne og på familien, så man fx kan få skabt forskellige værelsesstørrelser alt efter behovet. Den største kvalitet i de fine, gamle patriciervillaer er netop forskelligheden i rummene. Det bliver nemt for ens, og vi vil tværtimod gerne det unikke og skræddersyede, der passer til familien. Og det har intet med budget at gøre, det handler om den arkitektoniske programmering, der skaber unik værdi.

Det er det klare arkitektoniske koncept skabt ud fra matriklen og familien, der er centralt hos Christoffersen & Weiling. At finde en ren form og så klæde den på med reel respekt for folks ønsker – og modet til at skubbe til dem:

– Det, der driver mig, er ikke budgettet, men om man har lyst til at blive udfordret og udvikle sig selv. Man skal også turde dét, der ikke ligger først for, siger Erik Weiling.

Det programmerede hus med blodomløb

De to partnere påpeger, at det ”ikke er for mønterne, vi gør det her”. Når man udskifter tunge stillinger på landets store tegnestuer til fordel for et nystartet fagligt parløb i CWA, så er det fordi brændstoffet er passionen for at skabe unikke hjem i holdbare materialer og lysten til at udfordre sig selv med en arkitektonisk walk the line-attitude, der tør tage kampen op med kompromiserne:

– Der er altid kompromiser i arkitektur. Men der skal være en æstetik, sanselighed og funktionel stramhed, og vi er i den grad perfektionister. Alle vores projekter er præget af meget skarpe linjer, klarhed i konceptet og en prioritering af organiseringen af rummene og boligens sigtelinjer, som er en vigtig del af vores DNA. Det er det klare koncept, der er i fokus. Huse, der både kan det stilsikre og præcise, men som også har det stoflige med, siger Niels Christoffersen.

– Vi går meget sjældent på kompromis med det funktionelle. Æstetikken har selvfølgelig stor betydning, men det er ekstremt vigtigt, hvordan huset er programmeret og at sørge for, at der er blodomløb i hele boligen, betoner Erik Weiling.

Det enkle arkitektoniske greb

Et eksempel på tankesættet er en villa i Odder for en familie på fire personer, den såkaldte Casa Beretzen, som Niels Christoffersen og Erik Weiling står bag. I det ydre bæres huset frem af et udtryk af enkelhed og klarhed. Samtidig sætter tre bånd hhv. foroven, i midten og forneden, hvor murstenene vender vertikalt og ikke horisontalt i kontrast til facadens øvrige sten, en personlig, men ikke råbende signatur via et enkelt arkitektonisk greb.

Indenfor murene er det den personlige rumopdeling og funktionalitet, der føres helt igennem. Klare sigtelinjer, der giver kig gennem huset og ud over landskabet, og en programmering af rummene, der ikke overflødiggør, men derimod kreerer naturlige bevægelseslinjer gennem villaens designs og zoner, så man reelt bruger og går igennem dem i dagligdagen.

Et klassisk eksempel på et vellykket samarbejde mellem CWA og boligens familie, hvor en skræddersyet arkitektur tager udgangspunkt i kundens ønsker, behov og familiesammensætning – og tilsættes en solid, faglig rådgivning, der skubber drømmene i den rigtige retning:

En passion mere end et arbejde

– Arkitektens opgave er også meget visuel. Vi hjælper folk til selv at generere nogle nye billeder og er gode til at prioritere i og skabe overblik over ønsker versus muligheder. Bygherrer er meget forskellige, og de skal også være enige internt. Derfor bliver det altid unikt. Der er ikke mange processer, der er ens. Vi har selvfølgelig en stor værktøjskasse med os, men vi bruger den altid på forskellige måder i forhold til de konkrete projekter.

– Og hvis vi kan mærke, det er rigtigt, hvis mulighederne er der, så går vi hele vejen – også i forhold til kommune, nabohøringer osv. Tit kan en løsning alligevel godt lade sig gøre, og hvis ikke, så har vi i hvert fald prøvet det helt af, siger Erik Weiling, og uddyber:

– Folk bygger jo sjældent i løbet af et liv, måske kun én gang. Så det er hjerteblod, vi har med at gøre. Derfor er det også et privilegie at møde de her mennesker og kunne skræddersy noget personligt til dem. Det gør det til en passion mere end et arbejde.

Der skal være noget på spil i arkitektur

Foreløbig består CWA af de to erfarne arkitekter plus eksterne samarbejdspartnere, men sigtet er rettet mod en tegnestue på 4-5 medarbejdere. For nu har arkitektfirmaet kickstartet sig selv i de selvindrettede lokaler i Aarhus C med en arkitektur med indlevelse, visioner og følsomhed som primært drive.

 

Men CWA skitserer også inventarløsninger frem til møblering og belysning i villaprojektet, så boligen bliver en forløst helhed, et unikt og personlig hjem for husets beboere helt frem til målstregen og kilometerne derefter. Niels Christoffersen får det sidste ord i indkredsningen af kernen i CWA:

– Arkitektbranchen må ikke underminere sig selv. Vi skal kunne se os selv i øjnene. Se en forskel og gøre en forskel. Erik og jeg er begge store AGF-fans. Man skal tro på det hver eneste gang uanset øretæverne, man løber ind i. Der er rigtig meget Walk the Line for os to. Det her med at gå hele vejen og give noget til andre med kærlighed og varme. Og vi må godt slå os undervejs. For der skal være noget på spil i arkitekturen.